Direktlänk till inlägg 15 augusti 2014

Några olika recept

Av Y - 15 augusti 2014 15:12

Några olika recept kommer i det här första inlägget i den kategorin. Fler kommer så småningom

 

Ost och skinkfyllda älgfärsjärpar
Ingredienser

Köttfärs
Salt, peppar
Grädde
Rökt skinka (stora skivor)
Ost
Smör
Margarin
Mjöl
Ägg
Ströbröd

Blanda köttfärs, salt och nymalen/grovmalen svartpeppar väl i en skål. Tillsätt grädde tills smeten är klibbig och håller ihop bra.
Ta färs, platta ut till en rundel ca 0,5 cm tjock i storlek som en desserttallrik och lägg på en rökt skinkskiva + en oststav (som ska sluta ca 1½ cm från kanten på båda sidor så att det går att försluta ändarna sedan) och en smörklick i ena ändan av "plattan". Rulla ihop och tillslut ändarna och skarven väl. 

Upprepa tills du har rätt antal järpar.

När alla järpar är färdiga så ska de vändas i först mjöl, sedan uppvispat ägg och till sist ströbröd. När alla är vända och klara steker man på dem runt om tills de är gyllenbruna i en stekpanna på medelhög värme.

Lägg sedan ned järparna i en ugnsfast form, klicka på lite smör och ställ in i ugnen på ca 150 grader.

Skala och tärna potatis och råstek den på medelvärme under tiden som järparna är i ugnen.

Sås
Ingredienser

Grädde ca 5 dl
Kalvfond (egen eller köpt)
Maizenamjöl

Häll grädden i en kastrull, tillsätt några msk kalvfond och låt puttra upp en stund innan det reds av med maizenamjölet till lämplig tjocklek. Låt såsen vila en stund medan potatisen och järparna blir färdigt.

I väntan på detta, så hacka sallad, gurka och tomater. Blanda ihop i en skål och häll över rikligt med italiensk dressing..

Stekt/grillad/ ugnsbakad lax med valfri modell av potatis och äppelröra

Ingredienser


Lax/ laxbitar
Olivolja
Salt + grovmalen svartpeppar
Citron
Vitlök/vitlöksblast
Dill - rätt mycket
6 söta äpplen
1 stor gul lök
Gräddfil
Majonnäs

För grill och ugnsbakning av laxen


Ta en bit folie (tillräckligt stor för att vira in laxen i sedan) och häll på lagom mängd olja. Täck med dill, skivad citron salt och peppar. Lägg laxen med skinsidan ned. Häll lite olja över köttsidan, salta och peppra och lägg över vitlöksblast/2-3 skivade vitlöksklyftor (blasten ger mildare smak) riv citronskal över och vira in i folie. Gärna 2-3 lager. Lägg på grillen/ in i ugnen på ca 225 grader i ca 15 - 20 minuter.

Under tiden maten tillagas i ugn/grill så blandar man ihop gräddfil och majonnäs. En 3:a gräddfil och ca 1½-2 dl majonnäs. Skala och tärna 4-6 äpplen (beroende på storlek), finhacka löken och finhacka dill (ca 1 dl färdighackat) pytsa i och rör om. Tillsätt lämplig mängd grovmalen svartpeppar. Jag brukar ta ca 10 drag på pepparkvarnen..
Smaka av och korrigera efter tycke och smak.

Serveras med den obligatoriska grönsalladen på sallad, gurka och tomater.

Om man ska steka laxen i stekpanna (medelhög värme), bör man skippa dillen under tillagningen och  pressa citron över laxen och lägga den skivade vitlöken i botten på pannan när man vänder laxen så att köttsidan hamnar ned i pannan. Kom också ihåg att vända laxen ca 4 ggr så att den inte bränner fast i pannan..

 

Räkcocktail 

Ingredienser

1 kg oskalade räkor
Majonnäs
Tomatpuré
2 dl Grädde
Worchestershiresauce 
Isbergssallad
Gurka
Cocktailtomater
Tunnbrödsskålar

Tina och skala räkorna. Vispa grädden. Blanda ca 2 dl tomatpuré med ca 1½ dl majonnäs i en separat skål. Skvätt i ca ½ msk av worchestershiresaucen och rör om så att det blandas väl. Vänd ner grädden i blandningen och vänd sedan ner räkorna. Ställ in i kylen någon timme innan servering.

För servering

Grovhacka isbergssalladen och lägg a ½ dl i botten av varje tunnbrödskorg/skål och fördela räkcocktailen jämt i korgarna/skålarna. Skala och skär gurkan i lagoma stavar och garnera ovanpå och lägg en cocktailtomat i mitten.



Skink/räkvoulavent

Ingredienser 

Voulavent/krustader
Smör
Räkor/rökt skinka
Salt och grovpeppar
Maizenamjöl
2 dl Grädde
Sallad
Gurka
Tomater
Frusna salladsgrönsaker

Om man ska använda skinka så fräser man den i smör, saltar lite och peppar. Häll på grädden och låt puttra en stund. Red av med maizenamjölet till en lagom tjock stuvning. Låt svalna lite och bred sedan ut den på voulaventens botten och lägg på locket. In i ugnen på ca 200 grader i 8-10 minuter.
Skär tomater, gurka och sallad och blanda ner de nu tinade grönsakerna och servera. 

 

Skogsfågel/kycklinggryta

1 fågel
Olja
Allroundkrydda
Paprika
Gul lök
Kokosnötsmjölk (går att byta till grädde)
Potatis
Grönsaker (Sallad, tomat, gurka)
Maizenamjöl

Börja med att sätta potatisen på kokning. Bena ur fågeln och tärna köttet i lämpliga bitar och krydda med allroundkrydda. Hacka den gula löken rätt grovt och lägg ner i varm stekpanna tillsammans med kycklingen. Tärna upp paprikan och lägg ner den när kycklingen nästan är färdigstekt. Häll över kokosnötsmjölken (1-1½ burk). Låt puttra på svag värme medans potatisen kokar färdigt. Red av och servera med potatis och grönsallad.


Inte så avancerat, men gott ändå ;)

Senapsgryta (kan ta vilket kött som helst)

Kött (förslagsvis ytter/innerlår)
Olja
Gul lök
Salt
Grovmalen svartpeppar
Senap
Grädde (ingen bantarmat här nej...)
Potatis eller ris
De sedvanliga grönsakerna + frysta (upptinade) salladsgrönsaker
Maizenamjöl

Strimla köttet rätt fint, salta och peppra och lägg i varm stekpanna med lite olja i. Fräs tills det fått fin färg, lägg i löken och låt fräsa lite till. Dra ner på värmen och lägg i ca 2-3 msk senap. Rör om och häll på grädden och låt puttra ca 10-15 minuter på låg värme. Red av med maizenamjöl
Servera med kokt potatis/ris + grönsaker

Inte heller så jättesvårt..


Köttstroganoff med potatismos


Kött
Tomatpuré
Lagerblad
Salt och grovmalen svartpeppar
Gul lök
Worchestershiresauce
Grädde
Maizenamjöl

Strimla krydda och bryn köttet tillsammans med den hackade löken. Vänd ner ca 3-4 msk tomatpuré och rör om. Häll på 3-4 dl grädde och lägg i 2-4 lagerblad. Låt puttra på låg värme ca 10 - 15 minuter. Red av till lämplig tjocklek med maizenamjöl.

Moset


Potatispress
10-12 stora potatisar
Smör
Finmalen vitpeppar
Strösocker
Mjölk
Salt

Skala och dela potatisarna i lagoma bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de är genomkokta. Lägg en lämplig smörklick i botten på en bunke, ta ca 1 krm vitpeppar och ca 2 msk strösocker ovanpå. Sila bort kokvattnet och pressa potatisen över smöret och det andra i bunken. Blanda om och häll på lite mjölk allt eftersom och rör om tills önskad tjocklek uppnåtts på moset. Värm på låg värme under omrörning tills det är varmt igen.

Servera ;)

Ugnsbakad älgstek med fårticka och vinbärsgelé/lingonsylt


Stek (fransyska/rostbiff eller annan lämplig bit)
Salt
Grovmalen svartpeppar
Vitlök
Margarin
Fårticka
Soja
Grönsaker
Vinbärsgelé/lingonsylt
Potatis

Gnid in en ugnsfast form med riklig mängd margarin. Salta och peppa köttet runt om och gnid in det med vitlök. Lägg i formen, häll på några dl vatten och en skvätt soja och in med den i ugnen. Ca 200 grader i 1½-2 timmar (beroende på hur ugnen tar. Håll koll!!) Ös med jämna mellanrum och se till att sojavattnet inte tar slut.

När köttet fått fin färg, så lägg över folie. Fortsätt att ösa tills köttet är färdigt.. Sista 20-25 minutrarna lägger man ner tärnad fårticka i sojavattnet.

Serveras med kokt potatis, gelé/sylt och grönsaker.

Smördegsinbakad fläskfilé med svampstuvning, kokt potatis och en härlig grönsallad med italiensk dressing  

Salta och peppra filén och bryn på runt om i ganska het panna. Sänk sedan värmen ett hack och låt dem bli så genomstekta som du vill ha dem. Låt dem därefter svalna en aning och gör under tiden svampstuvningen.

Svampstuvning

Champinjoner/kantareller/ vad man vill ha, fräses upp i en skaplig klick smör, saltas och peppras efter tycke och smak. Häll på minst 3 dl grädde och svampspadet (om du använder burksvamp) och red av när den börjat sjuda. Stuvningen ska vara ganska tjock.

Börja koka potatisen

Ta en kavlad smördegsplatta, lägg på filén och svampstuvning, rulla över degen och gör ett tätt paket. Ofta får man dela upp filén i flera bitar och på flera plattor.

In i ugnen på ca 175 grader i ? minuter tills smördegen är gyllenbrun och "färdig".

Under tiden som det sker, så skär krispig grönsallad, gurka och blanda i ärtor och dressa med valfri dressing.

 

Bäversvanssoppa

Ingredienser


1 flådd bäversvans
3 morötter
1 purjolök
1 sellerirot
2 potatisar
1 äpple med skal
½ lök
ca 10 hela svartpepparkorn
6 hela nejlikor
2 lagerblad
1 tsk timjan
½ dl äppelcider vinäger
salt

Flå en bäversvans och dela av den köttiga biten från den späckiga. Dela sedan den köttiga svansbiten i 3 delar och den späckiga biten i 4 bitar. Bryn på dessa i olja i stekpanna. (vill man ha mer kött, så tärna upp från en bog och bryn på med svansbitarna)

Tvätta och tärna en morot, selleriroten, löken, potatisen, äpplet och blasten på purjolöken. Lägg detta i en panna tillsammans med kryddorna och vinägern. Lägg i bäversvansbitarna när de är brynta runt om. Fyll på med vatten i pannan, så att det täcker allt. Låt koka under lock på medelhög värme i några timmar tills köttet lätt lossnar från benet. Fyll på vatten i pannan vid behov!

När köttet är klart, så ska soppan silas och köttet och späcket tärnas upp i små bitar och läggas tillbaka i spadet. Skiva i de 2 morötter som är kvar, den ljusa delen av purjolöken och tärna i 1-2 ny potatis och låt det hela puttra på medelvärme tills potatisen och morötterna är mjuka.

Bryt ned tunnbröd i botten på en djuptallrik och häll den varma soppan över och servera.

 

Fyllda paprikor/quich

Ja, det förstnämnda mumsade vi på igår tillsammans med en grön grönsallad *mums*

Trögtänkt som jag var, så missade jag ju att fota skapelsen, men receptet kommer här:

Finstrimlat sidfläsk/bacon
Finhackad röd lök
Väl avrunna kikärtor
Skivade färska chamionjoner
Köttfärs

Chilisås/liknande för lite sting
Salt och peppar.
Passerade tomater
socker
Paprika
Ost
Romansallad
Gurka
Avokado

Fräs på fläsket i smör, lägg i den hackade löken och kikärtorna och fräs tills allt är lagom brynt. Skiva ner svampen och fräs en stund till innan köttfärsen läggs i. Salta och peppra och fräs tills köttfärsen är genomlagad. Häll på passerade tomaterna och en nypa socker för att balansera upp tomatsmaken. Låt detta puttra på svag värme tills vätskan nästan helt är borta.

Ta en stor paprika av valfri färg, skär av toppen så att du får med alla frön. Ta också bort de "strängar" som finns inuti paprikan. Lägg riven ost i botten och varva sedan fyllningen och den rivna osten tills paprikan är full och avsluta med ost. In i ugnen (ca 200 grader) tills paprikan börkar vara mjuk och färdig.

Servera med en grön grönsallad gjord på romansallad, gurka och avokado och valfri dryck.

Eventuella rester av röran går utmärkt att använda som fyllning i piroger eller quich.

 
 
Ingen bild

TOP-NOCH

17 augusti 2014 02:31

Seriöst? Bäversvans? Haha det var nog det mest udda jag har läst i ett recept.

 
Ingen bild

Y

17 augusti 2014 23:39

Ah, du vet en jägare som jag har ju en del rena viltrecept också och soppan är god ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Y - 31 juli 2015 10:09

Alla sparade lösenord försvann i alla fall och just bloggen fick vänta läänge på att komma igång med igen, men nu så..   Benpass i går, ett hyfsat lugnt sådant och det gick rätt bra tycker jag nog och nu är det bara att börja om igen. Har ju som ...

Av Y - 16 januari 2015 10:44

Hemska tider stundar alltså          Älskar mitt te med mjölk och honung i, men dricker för mycket av det så därför blir det testopp ett tag och i samband med det så hade jag tänkt öka upp gymtiden upp lite trots att jag just nu är i en trän...

Av Y - 5 januari 2015 23:59

Japp, det är jag och det känns ju rätt nice om än lite jobbigt och drygt att ta upp träningen "på riktigt" igen efter så pass lång tids vila, rehabträning osv men det är bara att gört för annars blir det inte gjort      Mjukstartade lite idag, me...

Av Y - 4 januari 2015 22:38


Så vore katta kung sägs det ju och inte vet jag om det stämmer så bra direkt, men vissa saker i livet skulle nog funka bättre om inte om funnits mitt i vägen!   Nåja, nytt år har inletts och det firade jag med att ligga däckad i nån influensa av ...

Av Y - 20 november 2014 22:25

Händer en del saker och det är lite mycket pyssel med nya jobbet som börjar "på riktigt" den 24:e, men en del möten har vi haft, menyn är klar, varor beställda och säcken börjar knytas ihop inför premiäröppnandet, så jag känner mig allt lite posit...

Ovido - Quiz & Flashcards