Senaste inläggen

Av Y - 18 augusti 2014 18:34

Idag har jag gjort en liten ugnsbakad stek. I mitt fall strax nära medium invändigt på tjockaste stället.


Vilken köttdetalj som helst funkar att använda och jag gör helt enkelt så att jag gnider in köttet runt om med salt, peppar samt diverse färskmalda kött/grillkryddor och olja. Stick in köttermometern där köttbiten är som tjockast, lägg den i en ugnsfast form i ugnen på 180°c och beroende på vilken stekgrad man vill ha invändigt så ställ in den på

Innertemperatur:

Medium rare
54°C

Medium
58°C

Well done
70°C


När innertemperaturen nått ca 40°c så kan man om man vill täcka köttet med folie och när innertempen nått rätt gradantal så tar man ut köttet, lägger det på en tallrik/ett fat och låter det vila en stund innan man skär upp det, så släpper det av sig mindre köttvätska när det är uppskuret.


 


Serveras här med hemgjord potatissallad gjord på nedan ingredienser och en grönsallad.


Potatissallad:


Mängd efter tycke och smak   


Kokt, tärnad potatis

Skalade, tärnade äpplen

Finhackad gul lök

Färskmald svartpeppar

Hackad dill (går fint med frusen också)

Gräddfil

Majonnäs


Använder inte lightprodukter och väljer man lightvarianterna så får den en helt annan smak som inte jag riktigt kan med, men tycker man såna är goda så kör på det.


Ha det gott   




Mat · Recept
Av Y - 18 augusti 2014 15:55

Kände av ryggen redan tidigt i roddpasset, så körde 20 minuter istället för planerade 30 och på den stunden tog jag mig 2,8 km..


Därefter lättviktande i alla benmomenten som uppvärmning och sen blev det lite mängdträning på konstanta vikter som följer:


Benspark; 45 kg*12*8

Bencurl; 55 kg*12*8

Benpress; 93 kg*12*8

Vadpress; 93 kg*12*8

Hängande benlyft; 10*5


För dagen har naglarna fått prova på china glaze #179 och jag gillar färgen men som vanligt så blir aldrig färgen riktigt likadan på bild som den är live..


 

I morgon blir det ingen träning alls    ty jag ska visst hänga med på en liten roadtrip norröver och beräknas vara här där jag bor igen natten mot onsdag nån gång..


Ha det gott    



Av Y - 16 augusti 2014 09:33



Målar rätt ofta naglarna och ännu oftare bara tipparna, gillar variationen och tycker det är rätt roligt att pyssla med så nedan är dagens nymålade variant och under dessa kommer ett axplock av hur de sett ut ibland   


Och jadå, jag ska träna idag med, men det är bara rodd idag så något specifikt inlägg om det kommer nog inte och i morgon är det vilodag, så inte förrän måndag kommer det nån gymrapport   


 

                                                       


Ha det gott   



Av Y - 15 augusti 2014 15:12

Några olika recept kommer i det här första inlägget i den kategorin. Fler kommer så småningom

 

Ost och skinkfyllda älgfärsjärpar
Ingredienser

Köttfärs
Salt, peppar
Grädde
Rökt skinka (stora skivor)
Ost
Smör
Margarin
Mjöl
Ägg
Ströbröd

Blanda köttfärs, salt och nymalen/grovmalen svartpeppar väl i en skål. Tillsätt grädde tills smeten är klibbig och håller ihop bra.
Ta färs, platta ut till en rundel ca 0,5 cm tjock i storlek som en desserttallrik och lägg på en rökt skinkskiva + en oststav (som ska sluta ca 1½ cm från kanten på båda sidor så att det går att försluta ändarna sedan) och en smörklick i ena ändan av "plattan". Rulla ihop och tillslut ändarna och skarven väl. 

Upprepa tills du har rätt antal järpar.

När alla järpar är färdiga så ska de vändas i först mjöl, sedan uppvispat ägg och till sist ströbröd. När alla är vända och klara steker man på dem runt om tills de är gyllenbruna i en stekpanna på medelhög värme.

Lägg sedan ned järparna i en ugnsfast form, klicka på lite smör och ställ in i ugnen på ca 150 grader.

Skala och tärna potatis och råstek den på medelvärme under tiden som järparna är i ugnen.

Sås
Ingredienser

Grädde ca 5 dl
Kalvfond (egen eller köpt)
Maizenamjöl

Häll grädden i en kastrull, tillsätt några msk kalvfond och låt puttra upp en stund innan det reds av med maizenamjölet till lämplig tjocklek. Låt såsen vila en stund medan potatisen och järparna blir färdigt.

I väntan på detta, så hacka sallad, gurka och tomater. Blanda ihop i en skål och häll över rikligt med italiensk dressing..

Stekt/grillad/ ugnsbakad lax med valfri modell av potatis och äppelröra

Ingredienser


Lax/ laxbitar
Olivolja
Salt + grovmalen svartpeppar
Citron
Vitlök/vitlöksblast
Dill - rätt mycket
6 söta äpplen
1 stor gul lök
Gräddfil
Majonnäs

För grill och ugnsbakning av laxen


Ta en bit folie (tillräckligt stor för att vira in laxen i sedan) och häll på lagom mängd olja. Täck med dill, skivad citron salt och peppar. Lägg laxen med skinsidan ned. Häll lite olja över köttsidan, salta och peppra och lägg över vitlöksblast/2-3 skivade vitlöksklyftor (blasten ger mildare smak) riv citronskal över och vira in i folie. Gärna 2-3 lager. Lägg på grillen/ in i ugnen på ca 225 grader i ca 15 - 20 minuter.

Under tiden maten tillagas i ugn/grill så blandar man ihop gräddfil och majonnäs. En 3:a gräddfil och ca 1½-2 dl majonnäs. Skala och tärna 4-6 äpplen (beroende på storlek), finhacka löken och finhacka dill (ca 1 dl färdighackat) pytsa i och rör om. Tillsätt lämplig mängd grovmalen svartpeppar. Jag brukar ta ca 10 drag på pepparkvarnen..
Smaka av och korrigera efter tycke och smak.

Serveras med den obligatoriska grönsalladen på sallad, gurka och tomater.

Om man ska steka laxen i stekpanna (medelhög värme), bör man skippa dillen under tillagningen och  pressa citron över laxen och lägga den skivade vitlöken i botten på pannan när man vänder laxen så att köttsidan hamnar ned i pannan. Kom också ihåg att vända laxen ca 4 ggr så att den inte bränner fast i pannan..

 

Räkcocktail 

Ingredienser

1 kg oskalade räkor
Majonnäs
Tomatpuré
2 dl Grädde
Worchestershiresauce 
Isbergssallad
Gurka
Cocktailtomater
Tunnbrödsskålar

Tina och skala räkorna. Vispa grädden. Blanda ca 2 dl tomatpuré med ca 1½ dl majonnäs i en separat skål. Skvätt i ca ½ msk av worchestershiresaucen och rör om så att det blandas väl. Vänd ner grädden i blandningen och vänd sedan ner räkorna. Ställ in i kylen någon timme innan servering.

För servering

Grovhacka isbergssalladen och lägg a ½ dl i botten av varje tunnbrödskorg/skål och fördela räkcocktailen jämt i korgarna/skålarna. Skala och skär gurkan i lagoma stavar och garnera ovanpå och lägg en cocktailtomat i mitten.



Skink/räkvoulavent

Ingredienser 

Voulavent/krustader
Smör
Räkor/rökt skinka
Salt och grovpeppar
Maizenamjöl
2 dl Grädde
Sallad
Gurka
Tomater
Frusna salladsgrönsaker

Om man ska använda skinka så fräser man den i smör, saltar lite och peppar. Häll på grädden och låt puttra en stund. Red av med maizenamjölet till en lagom tjock stuvning. Låt svalna lite och bred sedan ut den på voulaventens botten och lägg på locket. In i ugnen på ca 200 grader i 8-10 minuter.
Skär tomater, gurka och sallad och blanda ner de nu tinade grönsakerna och servera. 

 

Skogsfågel/kycklinggryta

1 fågel
Olja
Allroundkrydda
Paprika
Gul lök
Kokosnötsmjölk (går att byta till grädde)
Potatis
Grönsaker (Sallad, tomat, gurka)
Maizenamjöl

Börja med att sätta potatisen på kokning. Bena ur fågeln och tärna köttet i lämpliga bitar och krydda med allroundkrydda. Hacka den gula löken rätt grovt och lägg ner i varm stekpanna tillsammans med kycklingen. Tärna upp paprikan och lägg ner den när kycklingen nästan är färdigstekt. Häll över kokosnötsmjölken (1-1½ burk). Låt puttra på svag värme medans potatisen kokar färdigt. Red av och servera med potatis och grönsallad.


Inte så avancerat, men gott ändå ;)

Senapsgryta (kan ta vilket kött som helst)

Kött (förslagsvis ytter/innerlår)
Olja
Gul lök
Salt
Grovmalen svartpeppar
Senap
Grädde (ingen bantarmat här nej...)
Potatis eller ris
De sedvanliga grönsakerna + frysta (upptinade) salladsgrönsaker
Maizenamjöl

Strimla köttet rätt fint, salta och peppra och lägg i varm stekpanna med lite olja i. Fräs tills det fått fin färg, lägg i löken och låt fräsa lite till. Dra ner på värmen och lägg i ca 2-3 msk senap. Rör om och häll på grädden och låt puttra ca 10-15 minuter på låg värme. Red av med maizenamjöl
Servera med kokt potatis/ris + grönsaker

Inte heller så jättesvårt..


Köttstroganoff med potatismos


Kött
Tomatpuré
Lagerblad
Salt och grovmalen svartpeppar
Gul lök
Worchestershiresauce
Grädde
Maizenamjöl

Strimla krydda och bryn köttet tillsammans med den hackade löken. Vänd ner ca 3-4 msk tomatpuré och rör om. Häll på 3-4 dl grädde och lägg i 2-4 lagerblad. Låt puttra på låg värme ca 10 - 15 minuter. Red av till lämplig tjocklek med maizenamjöl.

Moset


Potatispress
10-12 stora potatisar
Smör
Finmalen vitpeppar
Strösocker
Mjölk
Salt

Skala och dela potatisarna i lagoma bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de är genomkokta. Lägg en lämplig smörklick i botten på en bunke, ta ca 1 krm vitpeppar och ca 2 msk strösocker ovanpå. Sila bort kokvattnet och pressa potatisen över smöret och det andra i bunken. Blanda om och häll på lite mjölk allt eftersom och rör om tills önskad tjocklek uppnåtts på moset. Värm på låg värme under omrörning tills det är varmt igen.

Servera ;)

Ugnsbakad älgstek med fårticka och vinbärsgelé/lingonsylt


Stek (fransyska/rostbiff eller annan lämplig bit)
Salt
Grovmalen svartpeppar
Vitlök
Margarin
Fårticka
Soja
Grönsaker
Vinbärsgelé/lingonsylt
Potatis

Gnid in en ugnsfast form med riklig mängd margarin. Salta och peppa köttet runt om och gnid in det med vitlök. Lägg i formen, häll på några dl vatten och en skvätt soja och in med den i ugnen. Ca 200 grader i 1½-2 timmar (beroende på hur ugnen tar. Håll koll!!) Ös med jämna mellanrum och se till att sojavattnet inte tar slut.

När köttet fått fin färg, så lägg över folie. Fortsätt att ösa tills köttet är färdigt.. Sista 20-25 minutrarna lägger man ner tärnad fårticka i sojavattnet.

Serveras med kokt potatis, gelé/sylt och grönsaker.

Smördegsinbakad fläskfilé med svampstuvning, kokt potatis och en härlig grönsallad med italiensk dressing  

Salta och peppra filén och bryn på runt om i ganska het panna. Sänk sedan värmen ett hack och låt dem bli så genomstekta som du vill ha dem. Låt dem därefter svalna en aning och gör under tiden svampstuvningen.

Svampstuvning

Champinjoner/kantareller/ vad man vill ha, fräses upp i en skaplig klick smör, saltas och peppras efter tycke och smak. Häll på minst 3 dl grädde och svampspadet (om du använder burksvamp) och red av när den börjat sjuda. Stuvningen ska vara ganska tjock.

Börja koka potatisen

Ta en kavlad smördegsplatta, lägg på filén och svampstuvning, rulla över degen och gör ett tätt paket. Ofta får man dela upp filén i flera bitar och på flera plattor.

In i ugnen på ca 175 grader i ? minuter tills smördegen är gyllenbrun och "färdig".

Under tiden som det sker, så skär krispig grönsallad, gurka och blanda i ärtor och dressa med valfri dressing.

 

Bäversvanssoppa

Ingredienser


1 flådd bäversvans
3 morötter
1 purjolök
1 sellerirot
2 potatisar
1 äpple med skal
½ lök
ca 10 hela svartpepparkorn
6 hela nejlikor
2 lagerblad
1 tsk timjan
½ dl äppelcider vinäger
salt

Flå en bäversvans och dela av den köttiga biten från den späckiga. Dela sedan den köttiga svansbiten i 3 delar och den späckiga biten i 4 bitar. Bryn på dessa i olja i stekpanna. (vill man ha mer kött, så tärna upp från en bog och bryn på med svansbitarna)

Tvätta och tärna en morot, selleriroten, löken, potatisen, äpplet och blasten på purjolöken. Lägg detta i en panna tillsammans med kryddorna och vinägern. Lägg i bäversvansbitarna när de är brynta runt om. Fyll på med vatten i pannan, så att det täcker allt. Låt koka under lock på medelhög värme i några timmar tills köttet lätt lossnar från benet. Fyll på vatten i pannan vid behov!

När köttet är klart, så ska soppan silas och köttet och späcket tärnas upp i små bitar och läggas tillbaka i spadet. Skiva i de 2 morötter som är kvar, den ljusa delen av purjolöken och tärna i 1-2 ny potatis och låt det hela puttra på medelvärme tills potatisen och morötterna är mjuka.

Bryt ned tunnbröd i botten på en djuptallrik och häll den varma soppan över och servera.

 

Fyllda paprikor/quich

Ja, det förstnämnda mumsade vi på igår tillsammans med en grön grönsallad *mums*

Trögtänkt som jag var, så missade jag ju att fota skapelsen, men receptet kommer här:

Finstrimlat sidfläsk/bacon
Finhackad röd lök
Väl avrunna kikärtor
Skivade färska chamionjoner
Köttfärs

Chilisås/liknande för lite sting
Salt och peppar.
Passerade tomater
socker
Paprika
Ost
Romansallad
Gurka
Avokado

Fräs på fläsket i smör, lägg i den hackade löken och kikärtorna och fräs tills allt är lagom brynt. Skiva ner svampen och fräs en stund till innan köttfärsen läggs i. Salta och peppra och fräs tills köttfärsen är genomlagad. Häll på passerade tomaterna och en nypa socker för att balansera upp tomatsmaken. Låt detta puttra på svag värme tills vätskan nästan helt är borta.

Ta en stor paprika av valfri färg, skär av toppen så att du får med alla frön. Ta också bort de "strängar" som finns inuti paprikan. Lägg riven ost i botten och varva sedan fyllningen och den rivna osten tills paprikan är full och avsluta med ost. In i ugnen (ca 200 grader) tills paprikan börkar vara mjuk och färdig.

Servera med en grön grönsallad gjord på romansallad, gurka och avokado och valfri dryck.

Eventuella rester av röran går utmärkt att använda som fyllning i piroger eller quich.

Av Y - 15 augusti 2014 14:14

Måste ju börja fylla upp kategorierna lite så här är en början på det..

Börjar med dagens lunch: m-r kalvfransyska i gräddig senapsås och ångkokta haricots verts   


        



     

Ovan: 1) Ugnsbakad lax med ångokt broccoli, blomkål, haricots verts

2) Pocherad hälleflundra med snabbinlagd gurka, potatis

3) Ugnsbakad kyckling i min egna sötspiceiga rubb, grönsallad, potatis 


Den här gjorde jag till en kompis födelsedag


     


Ha det gott   


Mat
Av Y - 15 augusti 2014 13:14

Bah, att träna armar är ingen höjdare alls när man är klen som en sparvunge i nämnda armar..


Men jag gör det ändå och trots att det är bland de tråkigaste jag vet att göra på gymmet så försöker jag pressa mig, orka mer, klara fler övningar, tyngre vikter och det går ju faktiskt (väldigt) sakta men säkert framåt    


Inledde as usual med rodd och tog mig idag 3,8 km på de utsatta 25 minutrarna, vilket är helt okej


Slutvikterna då på ett lite "avkapat" pass, de är ju så armpassen just pga den vänstra och jag kör hellre få övningar varje pass och får dem bra och sen allt eftersom lägga in fler och enligt mitt schema så blir det ju en till övning nästa vecka och sen kör jag så tills det sitter och jag märker att armen fixar det innan jag lägger till något mer och just idag var det dessa två. Delar än så länge upp övningarna så att jag tar 2-3/pass och axlar/bröst får sitt under andra pass, så cike förtvivla över att de inte var med idag alltså.


Latsdrag: 40 kg*6 Pb (say what?? Vad hände där liksom? vänsterarmen var ju med och jobbade och hängde inte med bara som bihang när jag ökade vikten!?)

Pushdowns: 32 kg*6 (har inte gjort såna på månader, så helt okej ändå)

Benlyft: 10*4


Ja, ni ser ju.. Som en sparvunge typ   

Men det tar sig och med de begränsingar jag har så är jag nöjd ändå faktiskt. Nått muskelknippe kommer jag aldrig nånsin ever att bli och det kan jag lätt leva med!  Lurar också på om allt roddande sista tiden faktiskt ger vänsterarmen något lite mer, att det är därför den svarar bättre nu än förut? Nåja jag är oavsett orsak glad över att det faktiskt händer något alls där 


Ha det gott   



Av Y - 14 augusti 2014 11:37

Inleder den här nya bloggen med en rapport från dagens gympass och som rubriken säger så var det sega ben idag. Märktes ffa i benpressen, där jag brukar vara stark men idag ville sig det inte riktigt, fast ibland har man ju såna dagar också. Nya tag nästa benpass!


Som vanligt för mig när jag rapporterar om träningen så läggs bara slutvikterna in, orka rabbla allt liksom?


Inledde som vanligt passet med rodd och idag tog 25 minuter mig lite drygt 3,9 km, så en helt okej uppvärmning alltså och det kändes rätt bra inför det inplanerade benpasset och det avslutades som följer


Benspark; 55 kg*8

Bencurl; 70 kg*3 Pb

Benpress; 141 kg*6 

Vadpress; 117 kg*8 Pb


Och sen klämde jag in hängande benlyft så magen fick sig en liten 10*2 duvning den med och det lär bli ett regelbundet inslag i tränandet, precis som rodden!


På det stora hela taget ett helt okej pass tycker jag ändå.


Ha det gott   

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards